top of page
Ψυχολογική Υποστήριξη - Συμβουλευτική Γονέων

 

Η ψυχολογική υποστήριξη/ψυχοθεραπεία παρέχεται σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους και στόχος της είναι η αξιολόγηση και η αντιμετώπιση δυσκολιών που σχετίζονται με την συναισθηματική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη, με τις διαπροσωπικές σχέσεις, με την κατανόηση του εαυτού, με την μάθηση και την επικοινωνία. 

Μέσω της θεραπευτικής συνομιλίας και της αλληλεπίδρασης με τον θεραπευτή, ο οποίος χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές και μεθόδους, το παιδί και ο έφηβος έχουν τη δυνατότητα να: 

  • αναγνωρίσουν, να εκφράσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους 

  • ανακαλύψουν τις ικανότητές τους

  • επιλύουν προβληματικές καταστάσεις

  • αποκτήσουν τα εφόδια για να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα θέματα που τους αγχώνουν στην καθημερινή τους ζωή.  

Μερικά χαρακτηριστικά «προβληματικής» συμπεριφοράς και συμπτώματα συναισθηματικών δυσκολιών παιδιών και εφήβων είναι τα εξής:

  • Η έντονα επιθετική και εναντιωματική συμπεριφορά (το παιδί που χτυπάει αδέλφια και συνομηλίκους και είναι ιδιαίτερα ανυπάκουο μέσα στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον, αδυνατώντας να πειθαρχήσει σε κανόνες).

  • Η υπερβολική θλίψη ή ανησυχία και η άρνηση να πάει στο σχολείο σε συνδυασμό με την μείωση των σχολικών επιδόσεων και την παραίτηση. 

  • Η απόσυρση από τις κοινωνικές συναναστροφές και η δημιουργία αντιλήψεων όπως «δεν έχω φίλους», «όλοι με μισούν», «είμαι αποτυχημένος».

  • Η παλινδρόμηση σε συμπεριφορές μικρότερης ηλικίας (π.χ. νυχτερινή ενούρηση, ανάπτυξη επίμονων φοβιών και ξεσπάσματα θυμού), η οποία δεν οφείλεται σε μια μεγάλη αλλαγή της ζωής όπως η γέννηση ενός αδελφού/ης ή το διαζύγιο των γονέων.  

  • Οι αλλαγές σε συνήθειες στον ύπνο και την όρεξη για φαγητό και η εκδήλωση συχνών σωματικών πόνων (κεφάλι, στομάχι). 

  • Η αυτοκαταστροφική συμπεριφορά (αυτοτραυματισμοί) και η παραβατική συμπεριφορά (βανδαλισμοί, κλοπές, bullying).

  • Η αναφορά σε αυτοκτονικές σκέψεις. 

Συμβουλευτική Γονέων

Συμβουλευτική γονέων καλείται η συνεργασία των γονέων με έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα παρατηρούνται στην συμπεριφορά των παιδιών τους και η προσφορά της κατάλληλης καθοδήγησης ώστε οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να τα ξεπεράσουν και να μάθουν οι ίδιοι να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις συγκρούσεις που πιθανόν προκύπτουν και διαταράσσουν την οικογενειακή ισορροπία. Μέσω της συμβουλευτικής υποστήριξης ο γονέας μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις βαθύτερες ανάγκες του παιδιού του, να ενισχυθεί στον γονεϊκό του ρόλο και με τη σειρά του να στηρίξει το παιδί και τον έφηβο στα στάδια της ανάπτυξης και αυτονόμησης του. Η συμβουλευτική γονέων επίσης ζητείται σε κάποιες περιπτώσεις προληπτικά από τους γονείς όταν επρόκειτο να συμβεί μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή του παιδιού ή/και της οικογένειας (θάνατος, αρρώστια, διαζύγιο, μετακόμιση, αλλαγή σχολείου) και επιθυμούν να συζητήσουν με έναν ειδικό τους κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας της νέας κατάστασης στο παιδί και να νιώσουν ότι είναι σε θέση να το υποστηρίξουν σε μια επώδυνη αλλαγή.  

 

bottom of page